Maanden lang was de sociale onrust in Oekraïne een veelbesproken nieuwsonderwerp. In de documentaire ‘Maïdan’ worden honderden Oekraïners op de voet gevolgd tijdens hun protest tegen president Janoekovitsj. De film speelt zich af op het gelijknamige plein in het centrum van de hoofdstad Kiev, en is sinds een paar weken te zien in enkele kleine filmtheaters in Nederland. 

Regisseur Sergev Loznitsa, die in 2000 afstudeerde aan de filmacademie in Sint-Petersburg en sindsdien meerdere films en documentaires uitbracht, toont de protesten in de film als een sociale en culturele revolutie. Geen mooie filmeffecten of aan elkaar gemonteerde beelden, maar een statisch verslag van de revolutie in een twee uur durende documentaire. Geheel onpartijdig, want iedereen op het plein wordt gefilmd. Dat is wat dit document zo bijzonder maakt.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.