De gevaarlijkste vulkaan van Indonesië, de Merapi, is wakker en lijkt voorlopig niet meer in slaap te vallen. Uitbarstingen in 2006 eisten ruim dertig levens, in 2010 vonden meer dan driehonderd Indonesiërs de dood. De voortdurende activiteit van de vulkaan baart de Merapi-bewoners zorgen. Als een nieuwe ramp dreigt, geloven ze dan in de gaven van de spirituele vulkaanleider of vertrouwen ze de bevindingen van rationele aardrijkskundigen? 

Het straatbeeld in Indonesië wordt vrijwel overal gesierd door de vriendelijk glimlachende inwoners van het land. Zo ook in de knusse dorpjes die tegen de hellingen van de Merapi zijn aangeplakt. Achter de glimlach van de Merapi-bewoners schuilen echter grote zorgen. Die zorgen gaan om de toestand van de vulkaan. De uitbarsting in 2006 heeft een angstig gevoel aangewakkerd, de eruptie in oktober 2010 – die door het enorme aantal slachtoffers door president Susilo Bambang Yudhoyono werd uitgeroepen tot nationale ramp –  hebben dat gevoel alleen maar versterkt. De aswolken die de vuurberg nog altijd met enige regelmaat naar buiten proest, geven niet bepaald voor een geruststellend gevoel. De inwoners van Kinahrejo moeten zich de meeste zorgen maken. Dit dorpje ligt het dichtst bij de top. Een deel van Kinahrejo is al in de as gelegd door de uitbarstingen van 2010. Slechts vijf kilometer afstand scheidt de dorpsbewoners van de borrelende tijdbom.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.