Jongeren en politiek is vaak een moeilijke combinatie. Ook in Bosnië kiezen veel jongeren ervoor om niet te gaan stemmen. In de korte tijd dat Bosnië bestaat is het algemene opkomstpercentage drastisch gedaald van ruim 80 procent net na de onafhankelijkheid in 1996 tot een schamele 55 procent in de laatste jaren. Vertrouwen in de politiek is er niet.

In 1995 is het verdrag van Dayton getekend, wat een einde maakte aan de oorlog in Bosnië. Dit verdrag verdeelde het land in twee entiteiten: de Federatie van Bosnië en Herzegovina, tegenover de Servische Republiek. Wat toen een eerlijke oplossing leek, is nu vooral een complexe, onhanteerbare en dure structuur. Er is veel sprake van corruptie en vriendjespolitiek en van regeren komt niet veel terecht. Al jaren wordt gesproken over een eventuele hervorming, maar tot nu toe zijn daar nog geen concrete acties voor ondernomen.
 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.