De smaak van migratie in Palermo Het vasthouden aan tradities is diepgeworteld in Italië. Dat is voelbaar tot in de Italiaanse keuken: het gros van de Italianen staat beperkt open voor verandering. Sinds 2009 is er in verschillende Italiaanse steden, waaronder bijvoorbeeld Florence, zelfs sprake geweest van een ‘etnische food ban’. In 2016 besloot de gemeenteraad dat 70 procent van het voedsel dat wordt verkocht in het historische centrum van lokale oorsprong moet zijn. Des te opvallender is de Siciliaanse hoofdstad Palermo, waar in de binnenstad een ware smeltkroes van verschillende culinaire tradities te vinden is, als gevolg van het hoge aantal migranten. Palermo is een uitzondering op de regel van het Italiaanse vasteland. Wandel mee door de stad, langs een mengeling van culinaire culturen, aan de hand van persoonlijke verhalen van migranten.

“Sicilië is de deur naar Europa. En Palermo voor velen slechts een passage, een doorgang. Mensen komen hier niet omdat ze zo graag willen blijven. Maar elke passant laat iets achter”, zegt de Palermitaanse Claudio Arestivo. Midden in de multiculturele, levendige wijk Ballaro, om de hoek van de gelijknamige markt is zijn bedrijf met bijbehorend restaurant te vinden, Moltivolti genaamd. Wat letterlijk vertaald, veel verschillende gezichten, betekent. Arestivo zit relaxed op het terras, terwijl hij regelmatig voorbijgangers groet. “Het restaurant is een klein voorbeeld van zo’n overblijfsel. Verschillende passanten laten hier hun stempel achter.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.