Op Farhan’s 18 verjaardag was er vuurwerk. Hij is jarig op 1 januari. “Ik vierde feest met vrienden, maar heb hen niet gezegd dat ik ook jarig was.” Hij snapt niet waarom mensen zoveel waarde hechten aan het vieren van een verjaardag. Hij kreeg geen cadeautjes. “Mijn voogd gaf me een hand om me te feliciteren, telt dat?”

Farhan komt oorspronkelijk uit Syrië. Hij vluchtte met zijn ouders, broers en zussen naar Libië. Op zijn 15e vertrok hij in zijn eentje naar Europa. “Je kunt daar opgeroepen voor het leger. Dat is in Libië net zo als in Syrië. Ik wil niet vechten voor een doel waar ik niet achter sta.” Eerst reisde Farhan naar Griekenland, waar hij lange dagen werkte voor een schijntje. In 2020 had hij genoeg verdiend om door te reizen naar Nederland. Hij hoopt dat Nederland zijn eindbestemming is. De eerste stap daarvoor is gezet: hij heeft een verblijfsvergunning. Hij probeert nu ook zijn ouders naar Nederland te halen. Zij verblijven nog steeds in Libië. Op zijn verjaardag heeft hij hen gebeld.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.