In het appartement in Rotterdam stond een klein slagroomtaartje. Qianlei blies de kaarsjes uit in het bijzijn van zijn ouders en broertje. “Als kind leer je dat je een wens mag doen als je alle kaarsjes uitblaast.” Qianlei is inmiddels 22 jaar. “Ik doe al vier jaar dezelfde wens. Dat mijn situatie ooit goedkomt.”

Qianlei was zeven jaar toen hij met zijn ouders vanuit China naar Nederland verhuisde. “Mijn vader zou hier een eigen restaurant openen, maar dat liep niet zoals gepland.” Toen Qianlei twaalf was, bleek dat de papieren niet op orde waren. “De zaak werd gesloten en onze visa werden ingetrokken.”
Qianlei vertelt dat de bewuste papieren in China geregeld waren. Zijn vader wilde het goed geregeld hebben voor ze naar Nederland vertrokken. Hij schakelde een tussenpersoon in. Eenmaal in Nederland bleek alles toch anders te gaan dan in China beloofd werd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.