Met de laatste naweeën van de zomer achter de rug, is het ijsseizoen definitief voorbij. Maar vakantie zit er niet in voor ijssaloneigenaars. Veel van hen openen ook in de winter hun deuren. Niet voor verkoop van Italiaans schepijs, maar voor Hollandse kost: wortelstamp, draadjesvlees en groentesoep. Met stampen en stoven proberen zij te overwinteren.

Nederlanders vinden het niet meer dan normaal dat ijssalons in de winter dichtgaan, toch is dat wereldwijd niet altijd het geval. Jaap Pleit Zappey, voorzitter van de Vereniging van Ambachtelijk IJsbereiders, legt uit: “We zijn een van de weinige landen waarvan de inwoners ‘s winters geen ijs eten. Zelfs in Rusland eten ze ijsjes het hele jaar door!” Volgens hem zijn Italiaanse ijssalonbezitters in eerste instantie de reden van het verdwijnen van ijs in de winter: “Zij brachten in de jaren vijftig en zestig ijs vanuit Italië naar Nederland. Zelf gingen ze elke herfst weer terug naar hun eigen land, waardoor er in de winter geen ijsaanbod was.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.