Regenriten bij de Heilige Kruisviering
in Huaquechula, Mexico

Op verschillende plaatsen in Latijns Amerika begon deze week met het katholieke Feest van de Heilige Kruisvinding. Het ‘Fiesta de la Cruz’ vindt ieder jaar op 3 mei plaats. Het refereert aan de terug vinding het kruis waar Jezus aan gestorven zou zijn door Helena, moeder van keizer Constantijn in Palestina omstreeks het jaar 325. In Latijns-Amerika gaan katholieke feesten vaak samen met de pre-colombiaanse agrarische kalender. Zo ook in Mexico, waar het Fiesta de la Cruz het begin van het regenseizoen markeert.

In Huaquechula, een klein dorpje van ongeveer 2.500 inwoners, gelegen in Centraal Mexico in de staat Puebla, wordt uitbundig feest gevierd. Volgens de legende verscheen er in 1806 een kruis van steen in de bedding van de rivier. Sindsdien staat het feest in het teken van het kruis. Tegelijkertijd symboliseert het feest voor veel inwoners van het dorpje dat grotendeels afhankelijk is van de landbouw, een verzoek om regen. “Omdat wij tijdens de kolonisering onze riten niet mochten uitvoeren, deden we alsof we het Katholieke kruis aanbaden. Maar in feite vroegen we om regen, opdat de aarde bevrucht zou worden”, aldus Juan, die bezweet de kerk in komt met een groot kruis in zijn handen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.