Protestmars Boko Haram

Dinsdagochtend. Een grote kleurrijke groep scholieren, studenten en hulporganisaties verzamelt zich voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Het is een frisse ochtend. Sjaals worden strakker omgeslagen en mutsen opgedaan. Er verschijnen grote kartonnen borden met de tekst #Future For Our Girls en #Bring Back Our Girls.

Het is Internationale Vrouwendag. Vandaag vragen UNICEF, International Alert en het ministerie van Buitenlandse Zaken aandacht voor meisjes en vrouwen die slachtoffer zijn van Boko Haram. In een protestmars gaan de scholieren de straat op. Zij worden begeleid door Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

In Nigeria zijn en worden nog steeds duizenden vrouwen en kinderen ontvoerd door Boko Haram. Twee jaar geleden zelfs 276 schoolmeisjes in één keer. Ze zijn nog steeds niet allemaal terug.

De groep wordt groter. Zij poseren voor de pers en voor nieuwsgierige voorbijgangers. De politie houdt toezicht. Een grote, rode spandoek wordt stevig omhoog gehouden tot het startsein gegeven wordt om aan de mars door de stad te beginnen. De tocht gaat langs het Ministerie naar het hoofdkantoor van UNICEF Nederland. Auto’s worden tegengehouden terwijl de groep, zo’n 150 man, de straat oploopt en borden hoog in de lucht houdt. De Nigeriaanse campagneleider van #Bringbackourgirls, Florence Ozor, is er ook bij. “What do we demand?” roept ze. “Bring back our girls!” roept de groep terug.

Het is een zonnige dag. Vrouwendag. Een dag waarop wordt stilgestaan bij gelijkheid tussen man en vrouw. Met vandaag speciale aandacht voor vrouwen en meisjes die zijn ontvoerd in Nigeria, zodat ze niet in de vergetelheid raken.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.