De Stille Omgang in Amsterdam:
de Katholieke processie die de
Reformatie doorstond

Ook dit jaar werd de Stille Omgang weer gelopen en wel afgelopen weekend in de nacht van 12 op 13 maart. Vanuit het hele land kwamen Zustergemeenschappen naar de hoofdstad om mee te lopen. In totaal liepen tussen de 6.000 en 7.000 bedevaartgangers de ‘Omgang’.

De Stille Omgang is Nederlands’ grootste katholieke processie die jaarlijks rond 15 maart gehouden wordt in Amsterdam. Volgens de overlevering werd in 1345, tijdens de Middeleeuwen, een zieke man in de Kalverstraat bediend van het Sacrament. Hij gaf over, waarna het braaksel met daarin de hostie die hij net tot zich had genomen werd in het haardvuur geworpen. De volgende dag bleek de hostie echter nog volledig in tact. De hostie werd naar de Oude Kerk gebracht, maar op miraculeuze wijze kwam deze weer terug in het huis van de man. Sindsdien werden er jaarlijks Sacramentsprocessies gehouden om het Mirakel te eren.

Tijdens de Reformatie werden alle katholieke uitingen verboden. Toch gingen de katholieken clandestien verder met Gods verering in schuilkerken. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 werd de processie in 1881 nieuw leven ingeblazen. Dit gebeurde op initiatief van twee jongemannen die op een historische bron stuitten, met daarop de originele route van de Sacramentsprocessies. Daarmee ontstond het gebruik om op ingetogen wijze, gedurende de nacht de route van de processies te lopen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.