Angst en onzekerheid
op de Gay Pride in Londen

Londen stond dit weekend niet alleen in het teken van de Brexit. De London Gay Pride vond plaats in de wijk Soho. Naast een jaarlijkse parade die dwars door de stad gaat, waren er ook hele delen in Soho afgezet en kon iedereen op straat dansen en feesten. Dat feest begon al op 10 juni met als hoogtepunt het afgelopen weekend. Wat overheerste waren de pracht en praal maar ook een stemming van angst en onzekerheid.

“Vandaag is anders. Zeker voor mij’, zei Claire Green van 50 desgevraagd. “Ik voelde echt de behoefte om hierheen te komen en net dat kleine beetje meer moeite te doen. Ik was voor vandaag wel een beetje angstig, maar ik ben toch gegaan. Ik voel me tot op zekere hoogte veilig in Soho, Londen, maar na 10 uur in de avond durf ik niet goed meer op straat. Er zijn dan veel dronken mensen en daar kun je niet gewoon mee van gedachten wisselen.”

Het thema van 2016 was #nofilter, wat staat voor het feit dat veel mensen uit de LGBT-community (Lesbiennes, Gays, Biseksuelen en Transgenders) tot op de dag van vandaag aan zelfcensuur doen. Ze hebben vaak het gevoel dat ze zich anders moeten voor doen dan ze eigenlijk zijn, om reacties te voorkomen. Het motto van deze Gay Pride was dan ook om jezelf te uiten, geen filter toe te passen, jezelf zijn. Trots zijn op wie je bent.

De sfeer op de Gay Pride werd beïnvloed door zeer negatieve actuele gebeurtenissen. Een belangrijke factor dit jaar was het grote schietincident dat in de Amerikaanse stad Orlando plaatsvond. Daar schoot een man 49 mensen dood in een nachtclub, twee dagen nadat de Gay Pride in Londen begonnen was. In Soho werd uitgebreid aandacht besteed aan die ramp. Overal droegen mensen borden of vlaggen met leuzen als ‘Orlando we think of you.’

Stacey Williams van 27 uit London vertelde dat zij het dit jaar belangrijker dan ooit vond om hier aanwezig te zijn door wat er gebeurd is in Orlando. “Het grootste statement kwam vlak nadat het gebeurd was. Toen kwam de wereld hier samen. Overal verscheen de regenboogvlag. Dit evenement zelf is gewoon een fantastische manier om te laten zien wie we zijn en dat we allemaal gelijk zijn", aldus Stacey Williams.
Dragqueen Paul Gloria Gayer van 50 jaar uit Brighton vulde aan: “Orlando is zeker de hoofdreden voor mij om hier nu te zijn. We moeten een statement maken, we moeten laten zien dat we niet bang zijn. Dat we onszelf kunnen zijn. Dat we hier zijn en nergens heen zullen gaan. We zullen er altijd zijn.”

Net als Paul Gloria Gayer waren veel bezoekers dit jaar speciaal naar het evenement gekomen om een statement te maken na Orlando. “We zijn niet bang”, was een uitspraak die veel mensen deden. Damian Nayan (43) uit London regeerde; "Ik vier hier wie ik ben.”

De Brexit drukte vervolgens ook haar stempel op het evenement. Na de uitslag van het referendum leek het gevoel van samenzijn opeens dubbel zo belangrijk. “Vandaag is een dag om te laten zien dat wij helemaal niet racistisch zijn. Iedereen is hier welkom”, zei Rany Berger van 27 jaar oud. Zij woont in Londen, maar komt uit Australië. “Ik heb homoseksuele vrienden en ben hier voor hen. Het voelt alsof mensen na het referendum samen willen zijn, solidariteit willen tonen. Support uiten samen met alle leden van de samenleving is voor mij erg belangrijk. Vooral omdat het woord immigrant zo vaak is gebruikt, dat is kwetsend. Londen is de meest multiculturele en accepterende stad die je je maar kunt indenken. Londen is boos en bezorgd. Uit de EU stappen gaat ook effect hebben op de LGBT-community.”

Niet voor iedereen was het zomaar vanzelfsprekend om naar de Gay Pride in Londen toe te komen. Stephen Dune van 43 uit Londen vertelde: “We waren heel nerveus voor vandaag, we hebben echt 1,5 week slecht geslapen, maar de politie heeft ons ervan verzekerd dat er heel veel beveiliging zou zijn vandaag. Dit geeft ons veel vertrouwen."

Helemaal na de gebeurtenis in Orlando dachten mensen wel twee keer na of ze wel veilig in Soho de Pride konden vieren. “Vandaag is voor de volle 100 procent belangrijker dan andere jaren. Veel mensen zijn op dit moment geïntimideerd”, aldus de 21-jarige Ben Owen uit Londen. “Ik word altijd helemaal hyper van dit soort evenementen, maar dit jaar ben ik veel nerveuzer dan normaal. Ik let continue op of ik iets verdachts zie.”
En Mark Heath van 47 jaar uit Londen reageerde: “Wij hebben een winkel in Soho en we waren echt bezorgd hierover. We waren bang voor de reacties, misschien krijgt iemand anders na Orlando wel eenzelfde idee.”

Het thema #nofilter kreeg hierdoor opeens een heel nieuwe lading. De 19-jarige dragqueen Karen Bendi Gedig: “We laten vandaag zien dat het niemand heeft bang gemaakt. Dat we nog steeds trots zijn, we voelen ons niet alsof we ons moeten verbergen. Mensen zouden niet bang moeten zijn om pijn gedaan te worden. Dit jaar is het anders. Het betekent veel voor mij. Londen is voor mij mijn veilige haven. Hier kunnen we uit gaan en trots zijn op wie we zijn terwijl in andere landen dit niet het geval is. Ik kom officieel uit Wales, daar voelde ik mij veel minder op mijn gemak. Londen is veel opener. Ik voel mij hier veilig.”