Leven na de oorlog: veteranen die gingen en veteranen die bleven

Een groep Nederlandse veteranen bracht afgelopen juni een bezoek aan hun uitzendgebied in Bosnië-Herzegovina. Na de Joegoslavische burgeroorlog die tot 1995 duurde, waren zij onderdeel van de Implementation Force (IFOR), die in het kapotgeschoten land meewerkte aan de wederopbouw en het bewaren van de vrede. Daarna keerden ze terug naar Nederland. Bosnische veteranen bleven daarentegen in hun getraumatiseerde land, waar ze nog elke dag geconfronteerd worden met het verleden. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen deze mannen die ruim 20 jaar geleden samenwerkten aan hetzelfde doel?

Tijdens hun roadtrip door Bosnië bezoeken de Nederlandse veteranen onder meer de stad Mostar. Ze krijgen hier een rondleiding van Sefko, een Bosniakse veteraan. “Om de stad door zijn ogen en met zijn verhalen van tijdens de oorlog te bekijken maakte wel indruk”, zegt Colin Bal, de initiatiefnemer van deze reis. “Hij vertelde hoe families en vrienden van elkaar gescheiden waren en hoe deze na de oorlog weer samenkwamen. Dat soort dingen krijg je eigenlijk helemaal niet mee als je op missie bent.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.