Staande blijven

“’Zul je goed op je moeder en je zusje passen?’, dat vroeg mijn vader toen ik hem voor de laatste keer zag. Het was avond en we waren langs de weg gestopt. Mijn moeder, mijn zusje Elsje en ik zaten in een auto. Het was januari 1942 en we waren onderweg naar een kamp op Sumatra, waar we beter beschermd zouden zijn tegen de oprukkende Japanse troepen. Ik was 2,5 jaar oud, mijn herinnering is niet heel gedetailleerd. Maar ik weet nog wel dat ik op de voorbank zat en dat mijn vader mij omhelsde. En toen vroeg hij mij dat. Of ik goed op mijn moeder en zusje kon passen.”

“Ik ben geboren in Magelang, een stad op Midden-Java waar mijn vader KNIL officier was. Voordat de Japanners in 1942 binnenvielen werd hij in januari 1941 overgeplaatst naar Sumatra. Daar hebben we uiteindelijk drie en een half jaar in vijf verschillende kampen doorgebracht.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.