De moesson brengt geluk in Nepal, maar verwoest ook levens

“Water is leven”, zegt Sanu Maya Gurung. “Dus bidden wij voor genoeg regen.” Ze is bezig met het planten van rijst samen met buren en collega’s in de modderige rijstvelden bij het dorpje Dhampus in de buurt van Pokhara in Nepal. Net als deze boeren zijn veel Nepalezen druk in de weer op hun boerderijtjes. De ‘Moesson’ betekent namelijk geld en eten voor hen. Voldoende regen zorgt voor voldoende gewassen tijdens de oogst in oktober en november. Zo is de moessonregen van levensbelang.

De meeste Nepalese boeren hebben geen irrigatiemogelijkheden in het bergachtige gebied waar zij wonen. Ze zijn dus afhankelijk van de regen tijdens de moesson. Werken is extra zwaar in die periode. De moesson gaat gepaard met een ijzige kou uit de Himalaya en zorgt ervoor dat het in het hele land regent. “Als we nu hard genoeg zwoegen, kunnen we later in het jaar gelukkig zijn en hebben we een comfortabeler leven”, zegt Ram Kumari Maharjan in Bungmati.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.