'Paarden zijn nóg gevoeliger dan mensen'

Vanuit een enorme gedrevenheid richtte Gerrit Simmelink in 2009 Stichting Paardenopvang Achterhoek op. Deze drive ontstond na een indringende ervaring met het eerste paard waarop Gerrit les kreeg. Hun beider onzekerheid en angst frustreerde Gerrit. Toen ontdekte hij het natural horsemanship: een filosofie over het behandelen van paarden die rekent vanuit het gevoel van het paard. Door op deze manier het paard te benaderen, veranderden zowel Gerrit als het paard volledig. Een eyeopener waar Gerrit iets mee móest doen. Nu geeft Gerrit afgedankte racepaarden een goed pensioen en lapt hij met geduld verwaarloosde paarden op. “Het is mijn roeping, een way of life.”

“In de draverij en op maneges draait het voornamelijk om geld. Dan vallen veel principes weg.” De particuliere sector kampt met problemen zoals ondoordachte aankopen en eenzame stalling in te kleine ruimtes, terwijl paarden van nature in kuddes leven en veel horen te bewegen. Onervaren ruiters geven verkeerde signalen aan het paard of begrijpen het paard verkeerd. “Als een paard jou erkent als leider, legt hij zijn hoofd op jouw rug. Leken schrikken hiervan en slaan het paard weg. Gezien de gevoelige aard van het paard weet hij niet meer wat hij moet doen: hij wordt dwars of gaat stompen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.