Achterhoekse wijn maakt furore

In de Achterhoek is een trend gezet: wijnproeven bij de wijnboer. Dat is leuk en wordt ook steeds lekkerder. De kwaliteit van de Nederlandse wijnen gaat met sprongen vooruit. Ze zijn zelfs al in de prijzen gevallen. En dat trekt bezoekers. Van groepen die komen proeven en een rondleiding krijgen op het bedrijf tot vrijwilligers die op het land meewerken aan een goede oogst. Zelfs jongeren weten de weg naar de wijnboer te vinden.

“Aan die jongeren geef ik vooral het advies dat ze moeten genieten van de wijn. Dat ze elke slok echt moeten proeven. In plaats van het met de hals op de mond achterover te klokken”, zegt Leon Masselink. Hij is in 2004 overgestapt van een traditioneel boerenbedrijf naar de wijnbouw. De moeilijke jaren, die van de opstart, liggen vrijwel achter hem. “In die tijd ben je alleen maar aan het investeren in de kwaliteit”, zegt Leon. De gemiddelde opstartperiode voor een wijnboerderij duurt zo’n tien jaar.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.