Alle bijenvolken dood

Imker Arie Doornik van imkersbond ABTB uit Dinxperlo is begin april 2011 bij een collega in Breedenbroek. Het is lente. Bomen lopen uit, struiken worden weer groen en bijenvolken krijgen zwermneiging: een deel van de bijen vliegt uit om een nieuw volk te starten. Tenminste, als ze nog leven. Bij het openen van zijn bijenkasten blijkt zeventig procent van de volken dood te zijn. Een andere imker uit de buurt heeft 43 kasten, maar toen hij die kort geleden opende, was er niks van over. Al zijn volken waren dood.

Dat een bijenvolk – zo’n twintigduizend bijen die in één kast leven –  de winter niet overleeft is niet uitzonderlijk. Normaal blijkt tien tot twintig procent van de volken in het voorjaar gestorven te zijn. Maar dat percentage stijgt. Volgens velen alarmerend snel. Stierf enkele jaren geleden gemiddeld tien tot vijftien procent, inmiddels is dat opgelopen naar vijftien tot 26 procent, volgens kennislink.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.