Hersenen ter grootte van een speldenkop

“Een nieuwe, buitenlandse, zuidelijke diersoort die voor het eerst in Nederland ontdekt is.” Zo kondigde het radioprogramma Vroege Vogels deze week de vondst aan van de Cicade orni, een Zuid-Europees insect, in de binnenstad van Amsterdam. Vooral in Zuid-Frankrijk komen deze insecten veel voor, maar in Nederland niet. “Hij kan zijn meegereisd met toeristen of meegekomen met geïmporteerde  potplanten”, gist bioloog Baudewijn Odé in Vroege Vogels.

Door verschuivingen van klimaatzones, verhuizen insecten steeds vaker van leefgebied. “Deze soort komt ten noorden van Lyon al bijna niet meer voor”, verklaart Baudewijn Odé. Maar hoe het cicademannetje de Nederlandse grens is overgestoken is voor hem een raadsel. Ook is onbekend of er ook een vrouwtje is meegereisd en of het diertje in Amsterdam kan overleven. Maar niets in uitgesloten. Insecten blijken slimmer dan tot nu toe werd aangenomen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.