1F’ers zoeken het hogerop

Over de aandacht die zij tot nu toe in Nederland hebben kunnen trekken, zijn ze ontevreden. Daarom zoekt een kleine groep Afghaanse vluchtelingen met het 1F-stempel nu gehoor in Brussel. Op maandag 22 februari kwam een handvol sympathisanten en familieleden naar het Europees Parlement, om te demonstreren tegen het 1F-beleid.

De opkomst was niet groot, maar dat weerhield de aanwezigen er niet van duidelijk te maken waar ze voor gekomen waren. De leuzen varieerden van vrij algemeen, zoals ‘15 jaar onzekerheid voor 1F’ers is genoeg’ tot zeer persoonlijk, zoals ‘Wij willen onze vaders terug!’ Doordat de Afghaanse vluchtelingen het stempel 1F hebben, zijn zij in Nederland ongewenst. Justitie stuurt mondjesmaat vaders van gezinnen terug naar het land van herkomst. Shabnam Noorzai, een van de organisatoren, liet weten: “Het is de wereld bekend dat Afghanistan nog steeds onveilig is en daarom worden er nog troepen naartoe gestuurd om de veiligheid van de burgers in Afghanistan te beschermen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.