Een pleister op de mond en stilte

Afghaanse vluchtelingen trotseerden gisteren het barre weer om opnieuw bij de Tweede Kamer in Den Haag aandacht te vragen voor het 1F-beleid. Tevergeefs bleek, want het geplande debat in de Kamer werd afgezegd. Honderden Afghaanse vluchtelingen, die veelal zo’n tien jaar in Nederland verblijven hebben het artikel 1-F van het vluchtelingenverdrag toegewezen gekregen van de IND. Daardoor zijn zij automatisch ongewenst verklaard. Op het Plein werd letterlijk geschreeuwd om aandacht. De 1F-ers worden moe van het strijden. Hun stemmen verstomden naar mate de tijd verstreek.

De Afghanen voelen zich gepasseerd. Niemand luistert naar hen. Om dit ook aan de Kamer duidelijk te maken hielden ze nu een zwijgactie. Een pleister op de mond en stilte moest duidelijk maken hoe ze zich voelen. De situatie waarin zij zich bevinden is volledig uitzichtloos doordat zij geen toekomstperspectief kunnen ontwikkelen. “Elk moment kan iemand mijn vader komen halen, ons gezin uit elkaar scheuren. We kunnen er niets tegen doen”, zegt een jong Afghaans meisje. Opvallend was het aantal passanten in Den Haag, waaronder politici, die geen idee hadden van het ‘label’ 1F. Met verbaasde blikken namen zij de actie waar.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.