De robot melkt de koeien nu

De koeien loeien luid in hun stal. Zij worden gemolken, maar daar is geen mens bij aanwezig. Joop en Corine Wantenaar van de biologische boerderij 'Het Derde Erf' te Soest zitten zelf thuis rustig te ontbijten. Tussen het harde koeiengeroep door klinkt het geluid van opengaande hekken, het getikt van knoppen die worden omgeschakeld en het hoge gezoem van een arm die beweegt. Na dertig jaar met de hand gemolken te hebben heeft Joop Wantenaar sinds kort een melkrobot. Een grote investering die hem een hoop tijd zou moeten schelen.

Van de in totaal zestig stuks vee die ze bij ‘Het Derde Erf’ hebben, produceren er veertig koeien biologische melk. Zij loeien in de vroege ochtend naar hun kalfjes, die verderop in de stal een plekje hebben waar zij hun melk drinken uit een emmer met een fop-uier. De melkkoeien vormen ondertussen een rij, gebaseerd op hun rangorde in de kudde, waarna ze één voor één aan de beurt komen om door de robot te worden gemolken.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.