Elke nacht een nieuwe poging om in Engeland te komen

Samy (26) woont in een hutje van pallets en plastic, met uitzicht op de haven van Calais waar hij elk uur een boot naar Engeland ziet vertrekken. Met een aantal andere Egyptenaren hangt hij wat op een oude geelbruine leren bank, bij een provisorisch vuurtje waarop zoete thee wordt gezet. De rook verdringt de stank van urine. Een sjekkie gaat rond, er liggen bierflesjes verspreid op de grond, iemand repareert met secondelijm zijn schoenen.

“Ik werkte als ober in Cairo”, vertelt Samy. Een vriend haalde hem, met het vooruitzicht van een hoog salaris en een luxe leven over om in Italie te gaan werken. 3.500 euro aan smokkelaars armer bleek dat tegen te vallen: zijn vriend was weg en een baan als ober bleek door taalproblemen onmogelijk. Nu wil hij naar Engeland, waar andere vrienden hem aan een baan kunnen helpen. Papieren zijn niet belangrijk,  als hij de overkant maar haalt, zich verbergend in een vrachtwagen die aan boord van een schip naar Engeland gaat. Ondertussen probeert iemand de secondelijm op te snuiven.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.