De schreeuw om revolutie in Iran

"Bij de massale protestmars tegen de verkiezingsuitslag in Teheran is iemand doodgeschoten. Ooggetuigen zeggen dat leden van de ultraconservatieve Basij- militie het vuur openden toen betogers een van hun gebouwen aanvielen. Er zouden meerdere gewonden zijn", dit meldde NOS.nl vanavond. Zaterdag, toen duidelijk was dat president Ahmadinejad de overwinning van de verkiezingen in Iran claimde, braken de eerste onlusten uit en sindsdien wordt er iedere dag geprotesteerd. Precieze aantallen zijn onbekend, maar geschat wordt dat vandaag honderdduizenden mensen de straten van Teheran op gingen.

Ook werd er gisteren en vandaag bij de Iraanse ambassade in Den Haag gedemonstreerd tegen de vermeende overwinning van president Mahmoud Ahmadinejad. “Weg met de dictatuur!”, werd er gescandeerd. De protestanten hopen dat dit het moment is waarop zich in Iran een fluwelen revolutie ontketend, zoals recentelijk de Rozenrevolutie in Georgië en de Oranjerevolutie Oekraïne plaatsvonden. Het zou dan de Groenerevolutie in Iran moeten worden, naar de partijkleur van de presidentskandidaat Mir Hossein Mousavi.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.