Op naar de laatste slag

Er is nog zes kilometer kuststrook over van het ideaal dat de Tamil Eelam voor ogen had. De LTTE strijd onder leiding van Velupillai Prabhakaran sinds 1983 voor een onafhankelijke Tamil staat in het noorden van Sri Lanka. Sinds een aantal maanden voert de Sri Lankaanse regering een succesvol offensief tegen de LTTE, waardoor de beweging nu is teruggedrongen in een heel klein gebied, dat met de dag verder krimpt. De VN veiligheidsraad is zeer bezorgd over het conflict aangezien er ook burgers in het gebied vastzitten. Naar schatting nu nog 50.000 mensen. De VN vermoedt dat er dit jaar 6.500 burgerslachtoffers zijn gevallen.

Sir John Holmes, adjunct secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor Humanitaire Zaken sprak maandagavond in Sri Lanka met Mahinda Rajapaksa, de president, over de situatie. De regering heeft deze week een voorstel van de LTTE voor een staakt-het-vuren naast zich neergelegd. Aan de VN heeft de president nu toegezegd om geen zware aanvalswapens meer te gebruiken om zo de burgerbevolking te ontzien. De regering had vóór deze toezegging altijd ontkent dat er zware aanvalswapens werden gebruikt. Met lichtere middelen wordt het offensief nu voortgezet.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.