Afghanistan eist beëindiging ellende in Nederlands asielbeleid

Ruim honderd Afghaanse vluchtelingen hebben deze week, op dinsdag 17 maart, weer gedemonstreerd op het Plein in Den Haag. Sinds 2 oktober 2008 demonstreerden zij 36 keer voor een rechtvaardig en eerlijk proces. De Afghaanse asielzoekers hebben het artikel 1-F van het Vreemdelingen Verdrag toegewezen gekregen op basis van een Nederlands ambtsbericht uit 2000. Ze worden door de Nederlandse regering collectief als oorlogsmisdadiger aangewezen en zijn ongewenst verklaard.

Na vijf maanden demonstreren zijn er nu een aantal positieve ontwikkelingen bewerkstelligd door de Afghaanse 1-Fers. De rechtbank in Den Haag deed op 18 februari een opmerkelijke uitspraak; waarin tegen het beleid van staatssecretaris Albayrak  wordt ingegaan. De rechtbank in Den Haag twijfelt aan de juistheid en volledigheid van het ambtsbericht uit 2000 en heeft besloten dat sec het ambtsbericht niet voldoende bewijs geeft om Afghaanse vluchtelingen het artikel 1-F toe te wijzen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.