Protest voor het recht op eerlijk proces

In 1948 werd de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aangenomen door de Verenigde Naties. Dinsdag 10 december was het de zestigste verjaardag van de mensenrechten. Nederland is medeondertekenaar van het verdrag en in het land werd deze dag uitgebreid gevierd. Maar het was niet overal feest. Ruim honderd Afghaanse vluchtelingen zagen in deze dag aanleiding om opnieuw te demonstreren en aandacht te vragen voor hun zaak. Zij eisen een rechtvaardige behandeling.

De Afghanen hebben het 1-F stempel gekregen en moeten volgens het Nederlandse vreemdelingenrecht het land verlaten. Enkele mannen zijn al uitgezet, terwijl hun gezinnen achter blijven. Zij vallen buiten de pardonregeling. Gisteren is weer een Afghaanse vluchteling opgepakt door de politie en gevangen gezet. De man woont al meer dan tien jaar in Nederland. Zijn dochter sprak vandaag vol emotie de groep demonstranten toe.
Tweede Kamerlid Jan de Wit van de SP kwam naar buiten om ook de demonstranten toe te spreken. Hij zei de zaak van de 1-Fers nauwlettend te volgen en waar nodig Kamervragen te stellen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.