Terug op het Plein

Ruim honderd Afghaanse vluchtelingen hebben afgelopen donderdag 27 november weer gedemonstreerd op het Plein in Den Haag. Na een korte tussenpoos pakken zij hun strijd voor een rechtvaardig en eerlijk proces weer op. Op 2 oktober verzamelden enkele honderden Afghanen zich voor het eerst op het Plein. Sindsdien hebben zij daar een maand lang iedere dag actie gevoerd. De Afghanen hebben het artikel 1-F van het vreemdelingenverdrag gekregen en zijn daarbij automatisch ongewenst verklaard. Hierdoor kwamen de vluchtelingen niet in aanmerking voor het generaal pardon, dat vorig jaar aan asielzoekers werd toegekend die voor 1 april 2001 hun asielaanvraag hadden ingediend.

“Na elf jaar geprocedeerd te hebben voor een verblijfsvergunning is op 17 november jongstleden een Afghaanse vader van zijn familie gescheiden en uitgezet naar Afghanistan. De moeder van drie kinderen is op van verdriet. Zij heeft het nog steeds niet aan haar kinderen verteld”, aldus Shahiera, één van de sprekers op de demonstratie.
De Afghaanse vluchtelingen zijn teleurgesteld dat zij het onderspit delven in media aandacht. Naast hun demonstratie is even verderop op het Plein nog een demonstratie bezig. Een tiental milieu-activisten biedt daar een petitie aan, aan Tweede Kamerleden. De Afghanen kijken toe hoe de petitie daar onder toeziend oog van diverse journalisten wordt overhandigd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.