Vrouwen in ‘t Zwart demonstreren al jaren

De Vrouwen in ‘t Zwart hebben dit jaar twee jubilea. De staat Israël werd zestig jaar geleden opgericht en twintig jaar geleden hielden een aantal Palestijnse en Israëlische vrouwen in die staat een eerste demonstratie die leidde tot de oprichting van ‘Vrouwen in ’t Zwart-groepen’ in meer dan 150 steden in de wereld. Ook in Nederland werd zo’n groep opgericht.

Sinds 1990 demonstreren vrouwen, én enkele mannen, iedere maand een paar uur op het Spui in Amsterdam. Op de eerste vrijdag van de maand om stipt 12.45 uur verzamelen de vrouwen zich daar. Soepel worden spandoeken uitgerold en op het pleintje opgezet. Naar jarenlange gewoonte breidt de keten van demonstranten uit rond het standbeeld Het Lieverdje. Niet alleen de Vrouwen in ’t Zwart waren aanwezig, ook het Nederlands Palestina Komitee en een Vietnambeweging maakten deel uit van de groep van 15 demonstranten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.