Strijd voor rechtvaardigheid zit in het bloed

Enkele leden van de Belgische PvdA kwamen donderdag 16 oktober de 1-F demonstranten een hart onder de riem steken. In België wordt de 1-F regel veel minder streng toegepast dan in Nederland. De Afghaanse demonstranten zijn blij met alle aandacht die zij krijgen voor hun zaak. Zij protesteren al sinds 3 oktober iedere dag op het Plein voor de Tweede Kamer, maar worden niet opgemerkt. De leden van het kabinet en de Tweede Kamer laten hen links liggen en de media focussen zich deze weken vooral op de financiële crisis en de Amerikaanse verkiezingen. Daarbij heeft het parlement nu herfstvakantie.

De groep demonstranten is erg verdeeld. De jongeren die al zo’n tien jaar in Nederland wonen en zijn opgegroeid zijn erg strijdbaar. Zij discussiëren over ludieke acties in Hilversum op het Mediapark, over flyeren op Den Haag of Amsterdam Centraal en over duidelijke beelduitingen, zoals protestkleding.
Die jongerenacties komen niet van de grond. Zij hebben toestemming van hun vaders nodig en die stellen zich zo netjes mogelijk op. De ouderen willen een 24-uurs demonstratie houden. Op woensdag 29 oktober hebben zij toestemming van de politie om met bedden op het Plein te overnachten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.