Oorlogsmisdadigers moeten snel het land uit

Justitie gaat hard optreden tegen vermeende oorlogsmisdadigers die in Nederland verblijven. Er zijn zo’n 350 migranten die op grond van artikel 1-F van het Vluchtelingenverdrag worden verdacht van oorlogsmisdaden. Bijna 30 procent mag voorlopig blijven in afwachting van hun asielaanvraag, maar 250 anderen zullen het land samen met hun gezin zo snel mogelijk moeten verlaten verlaten.

Meer dan tien jaar worstelde het ministerie van Justitie met 1-Fers. Bewijslast voor hun misdaden is moeilijk te vinden, zij kunnen dus moeilijk worden veroordeeld. Maar ook kunnen zij niet goed worden uitgezet omdat het land van herkomst hen er niet in laat. Het Openbaar ministerie zal binnenkort met een verbeterplan komen om de van oorlogsmisdaden verdachte vreemdelingen aan te pakken.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.