Altijd op ‘vakantie’ in ATC Soesterberg

Belangstellenden konden in mei dit jaar een kijkje nemen op bungalowpark Albertsdorp en kennismaken met de vluchtelingen die hier sinds juni 2007 wonen. Op de Alternatieve Tijdelijke Capaciteit (ATC) in Soesterberg wonen momenteel 111 asielzoekers. Het merendeel wacht op een positieve uitspraak; de felbegeerde verblijfsvergunning. Anderen wachten op een huis; ze vallen onder het Generaal Pardon (de regeling uit eind 2006) of hebben net een verblijfsvergunning gekregen.

In ATC Soesterberg wonen voornamelijk alleenstaande volwassenen. De meesten komen uit Somalië, Irak, Afghanistan, Sierra Leone of Sri Lanka. De bewoners wonen met drie tot zes mensen in een bungalow, veelal twee mensen per slaapkamer. Elk huisje heeft ook een eenvoudige badkamer en keuken, waar de bewoners zelf koken. Iedere asielzoeker krijgt 53 euro per week om eten en andere eerste levensbehoeften van te kopen. “Het is genoeg om van te eten, maar het houdt niet over. Als ik een nieuwe jas nodig heb eet ik wel eens drie dagen niet”, aldus één van de bewoners.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.