Kan je Polen stimuleren vrije tijd goed te besteden?

Polen zorgen voor overlast. Polen drinken te veel alcohol en Polen praten met z’n allen tegelijk door elkaar, waardoor enorm veel kabaal ontstaat. Hoe meer Polen in Nederland komen werken, hoe meer druk dit geeft in de achterstandwijken waar zij komen wonen en de huisvestingsproblemen die daar toch al hoogtij vieren.  Dit is heel zwart-wit het beeld dat is ontstaan van het gedrag van Poolse werknemers in hun vrije tijd in de grote steden. OTTO Work Force heeft een andere benadering. Het uitzendbureau heeft dagelijks ruim 3.500 mensen uit de nieuwe Europese lidstaten werken bij Nederlandse bedrijven.

“Onze medewerkers werken samen, wonen samen en rijden samen in een OTTO-busje heen en terug”, proclameert de OTTO-brochure. Net over de Duitse grens bij Venray, in Weeze (D), zijn de medewerkers ondergebracht in een ‘woonlocatie’. Het is een kazerneterrein vlak naast het vliegveld dat zijn functie verloor toen de Britse luchtmacht het afstootte. Nu wonen er zo’n achthonderd uitzendkrachten die ieder zestig euro per week betalen. Lukasz Greszczak waakt over hun vrijetijdsbesteding. Hij is als ‘animatie manager’ belast met het faciliteren van sport, ontspanning en het vermaak van de mensen buiten hun arbeidsuren.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.