Polen noodzakelijk voor biologisch telen

Met zestig hectare prei is de Braok in Mierlo één van de grootste biologische telers van Europa. Deze zomer verbouwen zij ook venkel, Chinese kool en bleekselderij. Jan van Lierop (48) is de eigenaar en tevens de enige Nederlander in het bedrijf. De veertig werknemers komen uit Polen, Sierra Leone en Marokko.

De boerderij is een klein internationaal dorp. Pools is de voertaal, ook wordt er Engels, Nederlands en Duits gesproken. Jan van Lierop werkt al 15 jaar met vooral buitenlandse werknemers. “De mensen werken, eten en slapen iedere dag op het terrein. Huisvesting in het dorp wijzen ze af. Dat vinden ze te duur en te veel reizen. Iedereen weet alles van elkaar omdat ze zo dicht op elkaar leven. Hun doel is niet om hier iets op te bouwen. Zij werken voor een goed leven en een mooie auto in Polen.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.