Srebrenica; Hoe zat het ook alweer?

Al jaren horen we berichten over het Joegoslavië tribunaal en Dutchbat. Van 1992 tot en met 1995 woede er een verschrikkelijke oorlog in Bosnië. Srebrenica staat bekend als het gebied van massagraven en landmijnen. Wat was hiervan de aanleiding en wat is er ook alweer precies gebeurd?

“Met de dood van Tito in 1980 stortte het Joegoslavisch communisme in en werd Joegoslavië een snel veranderende overgangssamenleving. Economisch veranderde het land eerst. Geld werd minder waard, steeds meer mensen zochten werk in het buitenland. In de streek Bratunac/Srebrenica kreeg de moslimbevolking een relatief zeer hoog percentage van het land in handen doordat ze het met het in het buitenland verdiende geld konden kopen”, verklaard Selma Leydesdorff in het boek De leegte achter ons laten.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.