De wietprijs is met twintig procent gestegen

De prijs van een gram nederwiet is met 20 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Wiet- gebruikers betaalden dit jaar gemiddeld € 7,30 voor een gram nederwiet waarvan de werkzame stof, het THC-gehalte juist is gedaald. Dit zijn de belangrijkste conclusies die deze maand naar buiten kwamen in het onderzoek naar de sterkte van cannabisproducten die verkocht worden in Nederlanse coffeeshops. Het Trimbos-instituut onderzoekt dit jaarlijks in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Daarnaast wordt er steeds meer bekend over wietgerelateerde ziektes en psychische stoornissen. De vraag naar hulpverlening door wietverslaving neemt toe.

Er was grote bezorgdheid over het THC-gehalte in Nederlandse wiet omdat tussen 2000 en 2004 het gemiddelde percentage THC verdubbelde van 9 procent naar 20 procent. Deskundigen vroegen zich daarbij af in hoeverre nederwiet schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Susanne Wegen van Mistral in Den Haag, onderdeel van psycho- medisch centrum Parnassia liet vorig jaar in het Algemeen Dagblad weten dat het aantal jonge wietverslaafden gewijd kan worden aan het hoge THC-gehalte in de nederwiet. "Dat ligt rond de 20 procent, maar er zijn vaak uitschieters naar 45 procent. Wiet met een THC-gehalte van 45 procent kan je vergelijken met harddrugs."

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.