Muzikant en kapper Jeremiah ontvluchtte tien jaar geleden het geweld van de rebellen in de Democratische Republiek Congo. Enkel met een gitaar en wat extra kleren reden hij, zijn vrouw en hun vijf jonge kinderen het veilige Oeganda binnen. “Ik herinner me dat de grensbewakers me lieten zingen. Ik speelde een liedje waarna ze vergaten om ons de nodige vragen te stellen.” Vorig jaar bracht Jeremiah in Kampala zijn eerste muziekalbum uit, getiteld Bless Uganda. Jeremiah zet zijn muziek in om andere vluchtelingen te helpen.

Op zijn glimmende brommer daalt hij een hobbelige weg af naar huis. Eenmaal beneden parkeert hij voor een eenvoudige twee-onder-een-kap. De buurvrouw zit op de drempel bij de voordeur en haar kinderen spelen onder het wasgoed dat buiten hangt. Jeremiah’s huis is donker, een enkele straal licht valt naar binnen door het kanten doek bij de ingang. Zijn vrouw zit met een baby aan de borst op de grond. De kinderen op de bank kijken naar de televisie. Posters met aankondigingen van zijn album en benefietconcerten overlappen elkaar op de muren in Jeremiah’s kleine woonkamer.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.