Bbrood is een Nederlandse bakkersbedrijf met vestigingen in Amsterdam, Haarlem en Den Haag. In 2011 wordt de eerste winkel in Oeganda geopend en al snel volgen er vier andere vestigingen. Sinds 2013 is er in het buurland Rwanda ook een Bbroodvestiging te vinden en plannen voor Kenia liggen ook al in de maak. Lotte ten Tije is 25 jaar en zij runt alle vijf de vestigingen in Oeganda. Makkelijk is het niet om als Nederlander een echt Nederlands bedrijf aan te sturen met zestig Oegandese werknemers. Het zijn verschillende culturen die botsen. Lotte ten Tije zoekt daarin een balans.

De Oegandese hoofdstad Kampala is een levendige stad. Duizenden boda-boda’s (brommertjes) gaan kriskras door het stilstaande verkeer van matatu’s (busjes) en auto’s heen. Ook op de bekendste straat van de stad is het druk. Langs de Bbroodvestiging in die straat rijden dagelijks vele mensen. Van de drukte buiten is in de bakkerij op Kampala Road niks te merken. Het terras onder de bruine parasols zorgt voor een gezellige aanblik en bij binnenkomst geven vaasjes met tulpen op de toonbank een Nederlands huiselijk gevoel. Ook de vitrine geeft een indruk van een typisch Nederlandse bakker. Meergranenbroden, croissantjes, stroopwafels en zelfs pepernoten zijn er te vinden. Alleen de Oegandese medewerkers achter de balie en een paar lokale specialiteiten, zoals samosa’s: driehoekjes van bladerdeeg met gehakt of groenten erin verklappen waar de winkel is gevestigd.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.