In Oeganda worden straatkinderen die overlast veroorzaken opgesloten in Kampiringisa. Volgens de Oegandese overheid is het een rehabilitatiecentrum, hulporganisaties noemen het een kindergevangenis. De vrienden Samuel, Ivan en Emmanuel zaten jarenlang vast, totdat ze met hulp van buitenaf werden bevrijd.

Dat ze uit Kampiringisa mochten, was voor Samuel (18), Ivan (17) en Emmanuel (18) een totale verrassing. “Ben ik aan het dromen?”, was Emmanuels eerste reactie. “Ik kon het niet geloven dat er iemand van mij hield”, vervolgt hij. In 2009 kwam de Vlaamse hulpverleenster Nathalie, zoals elke donderdag de kinderen in Kampiringisa bezoeken. Normaal gaf ze hen dan wat te eten en verzorgde ze de zieke kinderen, maar deze keer had ze ook goed nieuws voor het drietal. Na maanden van onderhandelen met de kinderbescherming en de rechter, had ze het eindelijk voor elkaar gekregen om de jongens mee te nemen. Ze kwamen terecht in het opvangcentrum van Nathalie om verzorgd te worden en onderwijs te krijgen, net zoals de andere 83 bevrijdde kinderen in het centrum.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.