Behendig schept Muhammad porties Afghaanse pilavrijst en lamsbout uit een pan. Zijn klanten nemen plaats tussen grote hangende tapijten. Ze hebben het bord op schoot en een kop hete melkthee in de hand. Klandizie  is er genoeg, want Muhammads restaurant staat in het hart van de Jungle, het uitpuilende vluchtelingenkamp bij Calais aan de Noord-Franse kust.

De Jungle: het is een passende naam voor het primitieve tentenkamp met zijn modderige paadjes en gebrekkige hygiëne. Er wonen inmiddels zesduizend vluchtelingen, afkomstig uit alle windstreken. Afghanen, Soedanezen, Syriërs, een enkele verdwaalde Albanees. Allemaal willen ze naar Engeland, naar een familielid, een baan, een veilig bestaan. Voorlopig zijn ze hier gestrand, veertig kilometer voor de eindstreep.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.