Het kwik in het Zuidoost-Brabant steeg gisteren boven de 35 graden. Door de hitte is 2 hectare van het natuurgebied De Groote Peel in vlammen opgegaan. Het is niet voor het eerst dat Zuidoost-Brabant in juni wordt geteisterd door extreme weersomstandigheden. Vorig jaar op 23 juni vielen hagelstenen zo groot als voetballen naar beneden in het gebied. Zijn de extreme weersomstandigheden incidenten of is dit het gevolg van klimaatverandering?

De consequenties vorig jaar waren enorm. De hagelstenen veroorzaakten gaten in daken van boerderijen en woonhuizen, fruitbomen en groentegewassen raakten beschadigd en van glazen kassen bleef weinig over. Niet alleen de boeren ondervonden gevolgen van de storm, particuliere verzekerden bij o.a. Achmea en Meeus kregen forse premiestijgingen om de oren. Achmea sloot 2016 af met een verlies van 382 miljoen waarvan 300 miljoen bestemd was voor klanten die waren gedupeerd door de storm.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.