Wanneer je denkt aan veteranen, komt waarschijnlijk snel de term posttraumatisch stresssyndroom (PTSS) in je op. Terwijl slechts een klein percentage van de militairen die op missie is geweest daar last van heeft. Een groep mannen die terug reisde naar hun voormalige uitzendgebied in Bosnië en Herzegovina vindt het jammer dat er zo weinig aandacht is voor de positieve dingen die hun missie in 1996 hen gebracht heeft.

Acht mannen rijden in een busje vanuit Nederland naar Bosnië. De herinneringen aan de tijd dat ze jong en onbezonnen op missie gingen, komen bij elk nieuw uitzicht naar boven. Dat verjaardagsbiertje op het terras in de kapotgeschoten Sniper Alley in Sarajevo, de wedstrijdjes wie het snelst met de tank heuvelop terug naar de buitenpost kon en een grap over PTSS als ze langs een hotel rijden waar ooit een plas bloed lag van iemand die doodgeschoten was. Het is direct duidelijk dat deze mannen een hechte band hebben met elkaar, ook al is het al meer dan 20 jaar geleden dat ze als groep bij elkaar geweest zijn. 

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.