Bij graffiti wordt vaak gedacht aan ondergrondse taferelen waarbij kunstenaars in het geheim bij elkaar komen. Maar dat is verleden tijd. Anno 2013 is het een upcoming business, waarvoor in de hele wereld evenementen worden georganiseerd. Zo ook in Maleisië, een islamitisch land, waar geloof en etniciteit een belangrijke rol spelen en waar vrijheid van meningsuiting nog geen gemeengoed is. “In dit land was dertig jaar geleden nog geen sprake van graffiti”, zegt Grace Chen, freelance fotograaf en schrijfster van veel artikelen over graffiti. “Maar in Kuala Lumpur is het nu erg populair”.

In Kuala Lumpur begon de graffiti in Central Market: een opvallend blauw gebouw in het centrum van de stad. Hoewel dit eerst een versmarkt was, is het nu een komen en gaan van toeristen die een souvenirtje willen meenemen uit een van de tientallen kleine winkeltjes die de markt rijk is. Onder het genot van een kop koffie in het Westers aandoend koffietentje vertelt Grace Chen, een kordate dertiger, over de historie van het pand en de daarmee gepaard gaande opkomst van de graffiti. “Ongeveer vijftien jaar geleden was dit geen plek voor toeristen en middenklassers, maar een plek van drugdealers en verslaafden”. Central Market ligt dicht bij het water. Vlakbij de door grote muren afgebakende rivier Sungai Kelang spraken de dealers af om hun waar te verkopen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.