Mensenhandel, of human trafficking, is een groot probleem voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) in heel Europa. Kinderen die niet worden begeleid door een voogd zijn makkelijke slachtoffers voor handelaren. Zelfs in opvangcentra zijn ze niet veilig, want ook daar worden ze weggelokt om vervolgens verhandeld en uitgebuit te worden. In Nederland is daarom in 2016 een nieuw opvangmodel geïntroduceerd en ook de rest van de EU is bezig de regelementen rondom AMV’s te verbeteren, zodat deze kinderen veilig in de lidstaten kunnen verblijven zolang hun asielprocedure loopt.

EU-landen sloten al in 1990 in Dublin een overeenkomst om de omgang met immigranten in Europa te regelen. Sindsdien is er zowel in Europa als in het Dublin regelement een hoop veranderd. Een voorstel voor een inmiddels vierde aanpassing, de zogenoemde Dublin IV verordening, werd in 2016 gedaan, maar de onderhandelingen zijn nog niet voorbij. “Het doel is om zo snel mogelijk tot een overeenkomst te komen, maar dat duurt altijd even”, aldus persvoorlichter Markus Lammert van de Europese Commissie. “Zo werkt het nu eenmaal.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.