Moldavië kiest op zondag 24 februari een nieuw parlement. Waarschijnlijk zullen de verkiezingen rustig verlopen, maar voorafgaand aan deze dag is er veel schade toegebracht aan het democratische stelsel. Het land wordt gedomineerd door corrupte oligarchen en een aantal nieuwe bewegingen zet alles op alles om hier iets aan te veranderen.

“We zijn eigenlijk tegen de politiek, maar willen wel dat mensen gaan stemmen. Want degenen die normaal gesproken thuisblijven, zijn waarschijnlijk juist de mensen die voor de betere partijen zijn”, zegt de 30-jarige Vlada Ciobanu. Ze is bezig met de tekst voor een verkiezingskrant die ze in de campagneperiode door het land zal verspreiden. “We geven geen direct stemadvies, maar hebben wel een lijst met punten waarom mensen niet op bepaalde partijen zouden moeten stemmen. We willen vooral transparantie van zaken geven.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.