Lang voordat Cambridge Analytica als dochteronderneming werd opgericht, was moederbedrijf Strategic Communication Laboratories Group (SCL Group) al bezig met het beïnvloeden van kiezers in veel meer landen, dan alleen Engeland en de Verenigde Staten. Bekende voorbeelden zijn Trinidad & Tobago, de Filipijnen en Kenia. SCL werkte er aan de politieke campagnes van presidentskandidaten, met meestal een positieve uitkomst. Hoe het Engeland is vergaan weten we, maar wat is de huidige politieke situatie in al die andere landen?

Ghana is een van de landen waar SCL werkzaam was. Klokkenluider Brittany Kaiser, die jarenlang hoge functies bij het marketingbedrijf bekleedde, vertelde niet dat SCL daar werkte, terwijl de werkzaamheden er enorm waren. SCL hielp tussen 2014 en 2016 NDC, The National Democratic Congress. Tijdens de verkiezingen van 2012 was dat de grootste partij binnen Ghana en het doel van de campagne was om de macht te behouden. Echter verloor het volk het geloof in de partij en in president John Mahama. SCL wilde door middel van online media proberen dat geloof terug te winnen. Niet alleen door de partij innovatiever te maken op het gebied van online media, ook probeerden zij NDC’s grootste tegenstander, NPP, The New Patriotic Party, te ondermijnen. Er werden satirische advertenties ingezet waarin verteld werd dat de NPP en in het bijzonder, toenmalig presidentskandidaat Nana Akufo-Addo incompetent zou zijn om te regeren. De advertenties zouden niet teruggekoppeld kunnen worden aan NDC, blijkt uit gelekte documenten van het anonieme Twitteraccount Hindsight Files, die de redactie van Small Stream Media in januari 2020 in handen kreeg. Uiteindelijk pakten de plannen in Ghana niet uit zoals verwacht. De campagneboodschap kreeg geen voet aan de grond bij kiezers. John Mahama kreeg met zijn partij een fors verlies te verwerken. Maar hij is politiek actief gebleven. Voor dit jaar zijn er weer verkiezingen gepland, waar Mahama het wederom gaat opnemen tegen president Akufo-Addo. Brittany Kaiser

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.