Tussen alle grote winkelketens en franchises zitten de kleinere winkels die een specifiek en uniek product aanbieden. Joep Temminck gaat langs deze winkels, die al ruim voor de eeuwwisseling bestonden. Wat zorgt ervoor dat deze, veel eenmanszaken, overeind blijven staan? En wat is er verandert in de loop der jaren? Deze keer: Stempelgalerie ‘De Voet’ in Deventer.

Gerard Bot opende de stempelwinkel in Deventer in 1994 en is sindsdien het gezicht van de winkel. Bot is een kunstenaar die voor het eerst de kracht van stempels ontdekte in 1980. Er waren destijds erg veel acties voor bijvoorbeeld het milieu en vrede. Daar werden dan erg veel stickers voor gebruikt, maar Bot zocht naar een ander middel om die ideeën uit te dragen. Dit werden stempels. Bot kan zelf goed tekenen en maakte activistische stempels die werden gebruikt voor protesten. Hij had een transportfiets met een mand vol met stempels. Op de achterkant had hij voetjes geplakt met een kalkrolletje en zo liet hij een spoor na van voetjes. De naam ‘De Voet’ komt van die tijd. Toen hij in 1994 zijn winkel opende lag daar dan ook voornamelijk eigen werk. Hij moest vaak langs grote stempelbeurzen om te netwerken en mensen bekend te maken met zijn werk.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.