Door sociale media, smartphones en gratis montageprogramma’s is het relatief makkelijk om media te maken en delen. Maar wat gebeurt er met al dat materiaal? Wie maakt er gebruik van – en op welke manier? En hoe kun je experimenteren met deze ongelofelijke hoeveelheid aan beeld en geluid? In dit artikel richten we ons op documentairemakers die archieven en archiefmateriaal op inspirerende, kritische en radicale manieren inzetten om nieuwe verhalen te vertellen.

In een recent avondprogramma bij MU Hybrid Art House vertelt Wong over Us & Them, een documentaire over de Amerikaanse representatie van Aziatische migranten. Voor het werk doorzocht Alice Wong de krochten van het internetarchief. Haar vondst: uren aan audiovisueel materiaal – van historische foto’s tot afleveringen van The Simpsons – vol stereotyperingen over Aziatische gemeenschappen.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.