Fabrikanten van medische implantaten dwingen ziekenhuizen om hun inkoopafspraken geheim te houden, op straffe van schadeclaims. Onderzoeksjournalist Ilona Dahl is al jarenlang bezig om te achterhalen hoe duur de implantaten zijn die academische ziekenhuizen inkopen, eerst voor Follow the Money en later ook Argos en Small Stream Media. De fabrikanten verzetten zich met hand en tand. Dahl doet verslag van ruim drie jaar strijd om meer transparantie af te dwingen, tot in de rechtszaal aan toe.

Op 14 mei 2019 zit ik in de tuinzaal van het UMC Utrecht tegenover minstens twintig mannen in pak. Uit zwarte aktetassen halen ze paperassen en laptops tevoorschijn. Wie ze zijn, weet ik niet; wel wat ze zijn: leveranciers van medische hulpmiddelen, die openbaarmaking van de inkoopdossiers van hun producten door academische centra willen tegenhouden.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.