De btw-vrijstelling voor alternatieve behandelingen is afgeschaft. Acupuncturisten, homeopaten en chiropractoren moeten vanaf 1 januari 2013 het hoge btw-tarief van 21 procent rekenen op hun behandelingen. Met de maatregel komt er een strikte scheiding tussen medische en alternatieve geneeswijzen.

Debby de Haas is arts en acupuncturist. Als geregistreerd arts zal zij over haar consulten nu btw moeten afdragen. “Bij één naald is het hele consult volgens de Belastingdienst meteen alternatief”, vertelt De Haas. En dus dient op het hele consult 21 procent btw te worden berekend. En dat terwijl de consulten volgens De Haas deels bestaan uit reguliere zorg. Ook tijdens de acupunctuursessies blijft De Haas arts. Ze meet de bloeddruk van haar patiënten, schrijft medicijnen voor en herkent potentieel ernstige diagnoses. In dat geval verwijst ze haar patiënten door naar een specialist. De btw- heffing stuit haar tegen de borst: “Dit is een ontkenning van mijn arts-zijn.”

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.