Yong Vui Kong is een 25-jarige Maleisische jongen die veel media-aandacht heeft gekregen. Hij werd berecht met de doodstraf, maar omdat velen in actie kwamen voor Yong Vui Kong is zijn executie uitgesteld. Er kwamen zelfs zoveel mensen voor hem op dat de overheid nu overweegt de wet aan te passen en de doodstraf af te schaffen. 

In Maleisië is de doodstraf nog steeds legaal, onder andere bij drugssmokkel, maar in oktober 2012 verscheen er in meerdere Maleisische kranten het bericht dat de doodstraf mogelijk afgeschaft zou gaan worden. Minister Nazri Aziz kondigde aan de straf te heroverwegen. Mogelijk zou de doodstraf niet meer gelden bij zaken zoals bij drugssmokkel, maar zou levenslange celstraf de nieuwe norm worden. Daarom worden op dit moment alle veroordeelden die tot de doodstraf zijn berecht nog niet aan de straf onderworpen. Yong Vui Kong wacht al sinds augustus 2010 op zijn executie, die nu mogelijk niet meer zal plaatsvinden. Zekerheid heeft hij sindsdien niet gehad.

LEES ALLE ARTIKELEN GRATIS

Onafhankelijke journalistiek is essentieel om een snel veranderende wereld te kunnen begrijpen. Daarom is een platform van nieuwe makers belangrijk. Vind jij dat ook? Steun ons dan door lid te worden of met een financiële bijdrage.

Word gratis lid Investeer in ons

Al ingeschreven voor onze nieuwsbrief en/of in ons geinvesteerd? Vul je e-mailadres is om toegang te krijgen.